مدار کنترل دما - ترموستات الکترونیکی - رله تابع دما - مدار تنظیم دما - مدار تثبیت دما، در دمای هدف


طراحی بُرد مدار چاپی
لیفتراک برقی
مدار حسگر بدن انسان با سنسور PIR
مدار کنترل دما
مدار تایمر
مدار کاهش سرعت و کنترل فن ها
برنامه دهی به ماشین حساب کاسیو4500
نرم افزارهای الکترونیک و برق
کنترل موتورهای AC
پاور و شارژر
تعمیر لامپ کم مصرف
تماس با سیسیان الکترونیک
پرداخت

مدار کنترل دما

تصویر بُردِ طراحی شده کنترلر دما - سیسیان الکترونیک

فرض کنید، می خواهید دمای یک محیط ، مثل اتاق، گلخانه، آشپزخانه، یخچال، موتور دیزل یا موتور خودرو، آکواریوم، دستگاه جوجه کشی، سیستم گرمایشی یا سیستم سرمایشی، آبگرمکن برقی یا گازی، استخر، سونا، محیط کِشتِ میکروب و باکتری در یک آزمایشگاه بیولوژیک، و یا دمای هر محیط مشابه که دارای سیال مایع یا گاز و یا حتی ماده ای جامد است را، کنترل کنید، و در دمای هدف مورد نظر خودتان، تثبیت و تنظیم کنید. چه راهکاری برای این هدف دارید؟
برای رسیدن به چنین اهدافی، استفاده از این مدار کنترلر آنالوگ دمای حلقه بسته که دارای سنسور بسیار حساس و دقیق است، الزامی است.

جهتِ بهتر مشخص شدن کاربرد مدار کنترلر آنالوگ دما سیسیان الکترونیک، لازم است این صفحه را، تا انتها، با دقت بخوانید.
فرض کنید می خواهید دمای یک موتور احتراق را، بین 65℃ تا 80℃ درجه سانتیگراد، تثبیت کنید. یا اینکه، می خواهید دمای داخل یک یخچال را بین 2.6℃ درجه سانتیگراد تا 7.8℃ درجه سانتیگراد، ثابت نگه دارید. یا فرض کنید که، آکواریومی دارید که جانور درونِ آن، به دما حساس است و نباید دمای آبِ آن آکواریوم، از 39.5℃ درجه سانتیگراد بیشتر، و از 36.2℃ درجه سانتیگراد، کمتر شود. در مورد دستگاه جوجه کشی تُخمِ مُرغ، دما باید بین 40.8℃ درجه سانتیگراد، تا 42℃ درجه سانتیگراد، ثابت بماند. همچنین، در مورد آزمایشگاه میکروبیولوژی، دمای هدف، بسته به نوع باکتری یا ویروس یا سلولِ جاندار تحت آزمایش، ممکن است از چند درجه سانتیگراد تا 60℃ درجه سانتیگراد، باشد. با کمی دقت در متن بالا، می توان دریافت، در تمامی سیستم های گفته شده، ثابت نگه داشتن دما در یک بازه مشخص دمایی، ضروری می باشد.
در اینجا، سیسیان الکترونیک، مداری را طراحی کرده، معرفی می کند، که توانایی کنترل دما، و تثبیت دما در هر یک از سیستم های گفته شده در بالا، یا موارد مشابه را دارد. سیسیان الکترونیک این مدار را به صورت آماده استفاده، آنلاین، ارائه می کند، و نیز می توانید آن را با راهنمایی های همین صفحه، بسازید و مونتاژ کنید. بنابراین می توان آن را آنلاین سفارش داد، یا برای ساختِ آن، اقدام کرد. در ادامه، به شرح مشخصات این مدار، و کاربردهای آن، خواهیم پرداخت. همچنین، به خواننده خواهیم آموخت سیستم های کنترل دما، چه مشخصاتی باید داشته باشند، و برای ساخت این مدار، توضیحات کافی ارائه کرده ایم، که در ادامه، تقدیم می شود :

ویژگی هایِ مدارِ کنترل و تثبیت دما

  1. مبتنی بر سنسور الکترونیکی بسیار دقیق، با دقت یک دَهُم درجه سانتیگراد 0.1℃ (سنسور LM35)
  2. بازه دمای کارکرد، از 0℃ تا 150℃ درجه سانتیگراد
  3. قابل تنظیم برای هدف گذاری دو دمای متفاوت ، جهت وصل رله های خروجی
  4. امکانِ خروجی دهی به مدار آلارم، در صورت خروج دمای سیستم از دمای هدف گذاری شده
  5. کاملا آنالوگ
  6. بدونِ هیچ نوع مدارِ نوسان ساز و مدارِ تولید رَمپ
  7. بدونِ میکروکنترلر
  8. بدونِ نیاز به پروگرامر و دانش برنامه نویسی برای میکروکنترلرها
  9. به کار رفتن کمترین تعداد قطعات در طراحی، جهت آسان شدن ساخت و مونتاژ مدار
  10. ارائه طرح نقشه شماتیک و فایلِ بُرد مدار چاپی نوعِ DIP توسط وبسایت سیسیان الکترونیک
  11. ولتاژ ورودی مدار: از 16 تا 30 ولت متناوب یا مستقیم
  12. مقاوم در برابر نویز
  13. جریان خروجی رله ها: تا 10 آمپر
  14. طرح بُرد مدار چاپی یک لایه، بدونِ استفاده از جامپر
  15. مدار نسبتا ساده، و دارای طرح بُرد مدارچاپی یکرو جهت ساخت و مونتاژ توسط علاقه مندان الکترونیک
  16. دارای قابلیتِ واکنش مدار، نسبت به قطع شدن سنسور، در صورت لزوم

ساختار سیستم های حرارتی و شیوه کنترل دما

در تثبیت دمای سیستم های حرارتی یا سیستم های سرمایشی، لازم است تا، یک حلقه کنترلی بَسته داشته باشیم، که از مقدار دمای موجودِ محیط هدف، نمونه برداری کند، (یعنی دارای سنسور حرارت باشد) ، سپس مقدار دمای اندازه گیری شده را، با مقدار دمای مطلوب مقایسه کند، و با توجه به اختلاف دمای موجود، نسبت به دمای هدف، در جهت جبرانسازی حرارتی، اقدام کند. این سیستم کنترلی، یک سیستم حلقه بَسته نام می گیرد. اما برای کنترل حلقه بسته سیستم های دمایی، یکی از سه حالت کُلی زیر، رُخ می دهد:



در هر سه حالتِ گفته شده در بالا، یک چیز، مُشترک است. آن چیزِ مشترک بین این حالت های کنترلی، جریانِ دمایی یا انتقالِ حرارت است. انتقال حرارت، یا از محیط خارج کنترل، به محیط هدف است، و یا از محیط هدف ما، به محیط خارج کنترل. ولی اگر محیط هدف ما، هم دما با محیط خارج کنترل بشود، یعنی اینکه مدار کنترل دما، به خوبی عمل کرده، یا اینکه منتظر است تا تبادلِ دما رخ دهد و دمای محیط هدف را به بازه، برگرداند. جریان حرارت ، همواره از محیط گرم به محیط کمتر گرم و یا سردتر ، برقرار است، و تابع مقاومت انتقال حرارت، بین دو محیط است. جریان دمایی، در سیستم های کنترل حرارت، نقش دارد، و سرعت انتقال دمای محیط هدف، نباید از ضریب جبران سازی حرارتی عملگرهای تحت کنترل مدار کنترل کننده دما، بیشتر باشد. یعنی اگر مثلا بخواهیم دمای یک متر مکعب هوای داخل یک جعبه را، بین 41.3℃ تا 60.7℃ درجه سانتیگراد، ثابت نگه داریم، نباید جریان گرمایی از محیط هدف، چنان زیاد باشد، که ظرف مدت کوتاهی خاموشی عملگرهای حرارتی، دمای محیط هدف، فورا تخلیه شود و از دست برود. عملگرهای حرارتی، ممکن است هیتر برقی، مشعل، لامپ رشته ای، یا پمپ تراکم گاز و غیره، باشند.


کاربرد های مدارِ کنترل دمای سیسیان الکترونیک

این مدار، می تواند در موارد زیر، کارایی داشته باشد، و یا در ترکیب با سایر کنترل کننده های هر مجموعه ای، در بازه دمایی 0℃ تا 150℃ درجه سانتیگراد، به کار رود:


توضیح درباره مدارِ کنترل دمای آنالوگِ سیسیان الکترونیک

مدار کنترلر آنالوگ دما که پیش روست، رله شماره یک را، وقتی روشن می کند، که دمای سنسور، بزرگتر مساوی دمای تنظیمی در گره مداری TP1 باشد. همچنین، این کنترلر دما، رله شماره دو را، وقتی روشن می کند، که دمای سنسور، بزرگتر مساوی دمای تنظیمی در گره مداری TP2 باشد. روشن شدن رله های این کنترلر، بعد از رسیدن به دمای هدف تعیین شده در TP ها، بدون وقفه است، و خاموش شدن رله های مدار، دارای یک تاخیر بین بیست، تا، سی ثانیه ای.


یک مثال برای مدارِ کنترل دمای آنالوگِ سیسیان الکترونیک

به طور مثال، اگر هدف از به کار بستن این کنترلر دما، تثبیت دمای یک مخزن حاوی سیال باشد، و عملگر موجود، یک یا تعدادی مبدل حرارتی درون سیال باشند، با فرض اینکه دمای ایده آل 68℃ تا 70℃ است، آنگاه، باید این مدار کنترل دمای آنالوگ را، به صورتِ زیر، تنظیم و سیم بندی کنید :

  1. یک عدد وُلت متر (ولتاژ سنجِ DC آنالوگ یا دیجیتال) ، تهیه کنید.
  2. با چرخاندن آهسته پُتانسیومترهای مدار کنترلر دما، روی گره مداری TP1، ولتاژ 6.8Volt تنظیم کنید.
  3. سپس با چرخاندنِ دیگر پُتانسیومتر مدار کنترلر دما، بر روی گره مداری TP2، ولتاژ 7Volt تنظیم کنید.
  4. از تیغه بازِ رله شماره یک، جریانِ برقِ تغذیه کننده المنت یا مبدل حرارتی را عبور دهید، و سپس همان مسیر را با تیغه بسته رله شماره دو، سِری کنید.

اولین بار که این مدار آنالوگ کنترل دما را، پس از تنظیمات بالا، روشن می کنید، می باید دمای مخزن را به 68℃ تا 70℃ رسانده باشید. در این صورت، با روشن شدنِ مدار کنترل دمای آنالوگ، این مدار، اندازه دمایِ سیستم را به دست گرفته، با کاهش دما کمتر از 68℃ درجه، رله شماره یک، باعث برق دار شدن المنت می شود، و دما کم کم بالا می رود. با بالاتر رفتن دما و رسیدن به دمای 70℃ درجه، رله شماره یک همچنان روشن است. چون در دمای بزرگتر مساوی 68℃ می باید روشن باشد. به مجرد اینکه دما به 70℃ درجه برسد، رله شماره دو، روشن می شود. از آنجا که جریان برق المنت حرارتی، از تیغه بسته رله شماره دو عبور کرده بوده، روشن شدن رله شماره دو، باعث خاموش شدن المنت می گردد، هر چند رله شماره یک، روشن است. پس با روشن شدن رله شماره دو، خاموش شدن المنت، رخ خواهد داد، و باز ، دما از 70℃ درجه سانتیگراد، به سوی 68℃ درجه سانتیگراد، میل می کند. چون رله شماره دو نیز تایمر بیست سی ثانیه ای دارد، کمی طول می کشد تا خاموش شود. پس المنت و سیستم، فرصت کافی برای میل به سوی 68℃ درجه سانتیگراد خواهند داشت. با این سیم بندی و با این مدار، روشن بودن رله شماره یک، و لامپ مربوطه، حاکی از آن است که، دمای سنسور، بالای دمای تعیین شده در TP1 است. خاموش بودن رله شماره دو، همزمان با روشن بودن رله شماره یک، تضمینیست بر اینکه، دمای سنسور، چیزی بین دمای تعیین شده در TP1 و TP2 می باشد. روشن شدن هر دو رله، نشانه عبور دمای سنسور، از هر دو بازه تعیین شده در TP1 و TP1 و یا، احیانا تنظیم اشتباه پتانسیومترهای کیت کنترل دماست. حالا اگر المنت ها آنچنان قوی هستند که رله های این مدار، توان تغذیه آنها را نداشته باشند، یا اینکه المنت سه فاز است، در این صورت می باید به جای استفاده از این دو رله موجود روی بُرد کنترلر آنالوگ دما، یک کنتاکتور قدرت استفاده کنید. بنابراین، مدار گفته شده در بالا را، برای تغذیه سیم پیچ اولیه کنتاکتور قدرت سه فاز، به کار ببرید و المنت را با استفاده از تیغه های قدرتمند آن کنتاکتور سه فاز، تغذیه کنید. یعنی باید جریان برق مجموعه المنت های حرارتی مورد استفاده در مخزن را، از بخش قدرت این کنتاکتور سه فاز، به صورت سِری ببندید.


توضیح درباره مدارِ کنترل دمای آنالوگِ سیسیان الکترونیک

همانطور که اشاره شد، این مدار کنترلر دما، آنالوگ است. ولی امکان تنظیم دو دمای مورد هدف را، داراست، تا بتواند حلقه کنترلی را ببندد، و یک سیستم کنترل دمای حلقه بسته ، ایجاد کند. یکی از دماهای هدف، باید دمای پایینی بازه باشد، و دیگر دمای هدف، باید دمای بالایی بازه مطلوب دمایی باشد. کافیست در ابتدای روشن کردن مدار، دمای سنسور، همان بازه دمایی تعیین شده برای مدار کنترلر آنالوگ دما باشد. سپس هر بار خروج از بازه دمایی هدف، مدار را تحریک به روشن کردن رله عملگر افزاینده حرارت، یا رله عملگر کاهنده حرارت، می نماید. رله مربوط به عملگر کاهنده حرارت، همان رله بازه بالایی دمایی است، که می تواند به عنوان دومین خروجی دمایی تعیین شود، که می توانید آن را به آلارم متصل کنید، تا اگر به هر دلیل، عملگر افزاینده حرارت، مثلا هیترها، یکسره شده بودند، یا اینکه، دمای محیط، از کنترل سیستم خارج شد ، به کاربر در این مورد هشدار بدهد، یا عملگرهای اضطراری را روشن نماید. نکته مهم که لازم است در اینجا به آن اشاره شود، این است که، تحریک و روشن شدن هر کدام از رله های مدار، به محض رسیدن به دمای تعیین شده، رخ خواهد داد، ولی خاموش شدن همان رله، پس از فاصله گرفتن از دمای هدف، با چند ثانیه تاخیر خواهد بود. این تاخیر، توسط یک تایمر تاخیر در قطع، در داخل مدار کنترل دما انجام می شود، تا از نوسانی شدن سیستم جلوگیری گردد. نوسانی شدن سیستم در زمانی رخ می دهد که، جِرمِ تحت کنترل دما، کم باشد، یا اینکه، سرعت تخلیه دما از جِرم هدف، بسیار بالا باشد. بنابراین، وجودِ یک تایمر تاخیر در قطع ، ضروری است، و آن را در طراحی همین مدار کنترلر آنالوگ، گنجانده ایم، تا از نیاز کاربران به مدارهای اضافه دیگر، جلوگیری شود. زمانِ عملکرد این تایمر تاخیر در قطع، داخل این مدار کنترلر آنالوگ دما، توسط یک مقاومتو یک خازنانجام می شود که، برای مدار کنترلر آنالوگ دمای سیسیان الکترونیک، بین یازده ثانیه تا شانزده ثانیه یا بیشتر است. در سخت افزار طراحی شده توسط سیسیان الکترونیک، یا همان PCB این طرح، دو حالت برای تنظیم دمای هدف در نظر گرفته شده است. یکی اینکه دمای بازه دمایی پایینی و بالایی، به صورت سخت افزاری و ثابت ، تعیین شود. و دیگری اینکه، دمای بازه دمایی بالایی و پایینی هدف، متغیر باشد و کاربر بتواند آن را تغییر دهد. در حالت ثابت و غیر قابل تغییر، تنها یک نوع قطعه تعیین کرده ایم، که کاربر با مونتاژ آنها، از هر تنظیم دیگری، معاف می شود و مدار کنترل حرارت، خود به خود کالیبره خواهد بود. در حالت دمای ثابت و غیر قابل تغییر، که برای دماهای زیر 25℃ مناسب است، کاربر می تواند دو دیود زِنِر ، برای تنظیم دو نقطه دمایی این مدار کنترلر دما، به کار ببرد. به طور مثال، یک دیود زِنِر 2.4V برای دمای 24℃ درجه سانتیگراد و یک دیود زِنِر 4.2V برای دمای 42℃ درجه سانتیگراد، روی این بُرد کنترلر دما مونتاژ کند. این روش تنظیم دمای هدف برای این مدار کنترلر دما، به خاطر اینکه نیاز به هر تنظیم دیگری در مدار را حذف می کند، بسیار ایده آل و راحت و کاربرپسند است. تنها مشکل در این مورد، یافتن دیود زِنِر، برای دماهایی است که، ممکن است دیود زِنِرِ مربوطه، کمیاب باشد، یا دارای خطا باشد. به هر حال، در خیلی موارد، ممکن است اندکی خطای دمایی بازه، به دردسرهای تنظیم مدار، بیارزد و برخی کاربرها، این حالت را ترجیح دهند. چون مثلا برای هدف گذاری دمای اتاق، 24℃ تفاوت محسوسی با 25℃ ایجاد نخواهد نمود.
در صورتی که کاربر مایل باشد این مدار کنترلر دما، قابل تنظیم باشد، دو پُتانسیومتر و دو IC مرجع ولتاژ به شماره TL431 روی طرح بُرد مدار چاپی این مدار کنترلر دما، در نظر گرفته ایم، که با مونتاژ آنها، کاربر می تواند دو دما ، یکی برای نقطه بالایی بازه، و دیگری برای نقطه پایینی بازه، به این مدار کنترل آنالوگ دما اعلان کند، تا مدار کنترلر، پس از شروع به کار مدار در بازه دمایی هدف، به تثبیت دمای محیط هدف و کنترل حلقه بسته دمای محیط، اقدام کند و عملگرهای حرارتی را به کنترل خود درآورد. در این مورد، نکته مهم آن است که، پس از تنظیم پتانسیومترها، لازم است آنها از غُبار و نیز لرزش حفظ شوند، یا با چسب مخصوص پتانسیومتر، ثابت شوند. ترتیب تنظیم نیز، همانطور که در تشریح شد، به این صورت است که، روی بُرد مدار کنترل دما، دو نقطه به نام های TP1 و TP2 وجود دارد، که در هنگام تنظیم مدار، لازم است یک ولتمتر روی آنها قرار دهید و سپس پتانسیومترها را تغییر دهید. پتانسیومتری که بازه پایینی دما را تعیین می کند، ولتاژ نقطه TP1 را تغییر می دهد و پتانسیومتری که بازه بالایی دما را تعیین می کند، ولتاژ نقطه TP2 را تغییر خواهد داد. هر ولتاژی که روی نقاط TP1 و TP2 تنظیم کنید، متناظر با دمای مربوطه خواهند بود. مثلا ولتاژ 9.85Volt در نقطه TP2 مدار کنترل دما، باعث وصل رله شماره دو در دمای 98.5℃ سانتیگراد، خواهد شد که برای کنترل دمای بویلرها و سماورها، یا آبگرمکن ها، یا تولید آلارم مبتنی بر دما برای آنها، مناسب است.


مزیت هایِ این مدارِ کنترلرِ آنالوگِ دما

تعداد قطعات این مدار کنترلر دما، کم است. برای کار در بازه های دمایی مختلف، ساده است. پوشش دمایی خوب کنترلر، بین 0℃ تا 150℃ کاربری عمومی آن را افزایش داده است. این طرح کنترلر آنالوگِ دما، توسط وبسایت سیسیان الکترونیک طراحی شده، و می توانید آن را از همین وبسایت به صورت آنلاین ، بخرید یا طرح بُرد مدار چاپی اش را تهیه کنید و به ساخت یک دستگاه از آن، اقدام کنید. همچنین می توانید بُردِ آماده مونتاژ مدار کنترلر دمای سیسیان الکترونیک را ، به صورت آنلاین ، از همین سایت، بخرید تا بُرد و قطعات مربوطه، به صورت یک بسته پُستی به آدرس شما در هر جای ایران، ارسال شود. همچنین اگر سوالی دارید که در توضیحات داده شده در مورد مدار کنترلر دما، جواب آن را نیافته اید، می توانید از طریق ایمیل مطرح کنید تا در اولین فرصت، پاسخ آن را دریافت کنید.


طرز کار مدارِ آنالوگِ کنترل دمای سیسیان الکترونیک

در طراحی این کنترلر حلقه بسته دما، یک آی سی معروف و فراوان به شماره LM324 به کار رفته است. این آی سی چهارده پایه، حاوی چهار عدد Operation Amplifier مستقل است. در طراحی مدار حلقه بسته کنترلر دمای سیسیان الکترونیک، وظیفه دو Op-Amp اول، آن است که، ولتاژ بسیار ضعیف خروجی آی سی سنسور مدار، یعنی LM35 را، تقویت کرده و به مقادیر بالاتر ولتاژی، تبدیل کنند. به طوری که حالتِ خطی خروجی LM35 نسبت به تغییرات دما، به هم نخورَد. از دو Op-Amp دیگر موجود در آی سی LM324 ، برای مقایسه و فعال سازی رله های بازه دمایی و تعیین نقطه دمایی هدف کاربر، استفاده شده است. سایر قطعات پیرامونی، قطعات بایاس کننده، و قطعات تایمر تاخیر در قطع رله ها، نویز گیر و فیلتر و غیره هستند، که ضرورتی به توضیح بیشتر ندارند.


هشدارها در مورد ساخت و بهره برداری از این مدارِ کنترلِ آنالوگِ دمایِ سیسیان الکترونیک

  1. تولید انبوه مدار کنترل دمای سیسیان الکترونیک، بدون کسب اجازه، ممنوع است. امتیاز تولید انبوه به متقاضی واگذار می شود. در این مورد تماس بگیرید.
  2. تمامی مقاومت های طرح کنترلر دما، از نوع ¼Watt وات هستند. ولی مونتاژ مقاومت نوع 1/8Watt وات نیز، مشکلی ایجاد نمی کند.
  3. آی سی رگولاتور این مدار کنترلر دما، یعنی همان IC3 باید به خنک کننده آلومنیومی (هیت سینک) پیچ شود.
  4. سیم مورد استفاده برای سنسور دمای LM35 متصل به این مدار کنترلر دما، می تواند تا فاصله بیست سانتیمتر، از نوع سیمِ بدونِ شیلد باشد. برای مسافت های بیشتر، مثل یک متر یا بیشتر، لازم است از سیم شیلد دار استفاده شود.
  5. ولتاژ نامی خازنهای مدار کنترلر دما، می تواند بیش از آنچه گفته شده است، باشد، ولی نمی باید خازن با ولتاژ کمتر، یا نوع متفاوت، به کار بُرد.
  6. توصیه می شود روی کلید های فشاری مدار کنترلر دما، سرکلیدهای پلاستیکی، با دو رنگ متفاوت، مثلا زرد و سبز، استفاده کنید.
  7. اگر مدار کنترل دما را برای مواردی مثل یخچال می خواهید، به طوری که نقطه دمای شروع که انتخاب می کنید، 0℃ است، مونتاژ مقاومت شماره R7 با مقدار 1KΩ ضرورتی ندارد. این مقاومت، بایاسِ لازم برای زِنِر تعیین کننده دمای پایینی را تامین می کند. که در صورتی که هدف0℃ باشد، نیازی به مونتاژش نیست و پایه شماره 13 از آی سی LM324 به زمینِ مدار، یا همان صفر ولت، متصل می شود.
  8. طراحی بُرد DIP این کنترلر دما ، به صورت یک لایه، در کمترین مساحت ممکن انجام شده است. در آینده ممکن است طرح بُرد مدار چاپی تغییر کند، یا اینکه طرح SMD نیز ارائه شود.
  9. اگر جریان برق قطع شود، به طوری که دمای مجموعه تحت کنترل، از بازه هدف خارج شود، پس از وصل مجدد جریان برق کاربر باید دوباره سیستم را به بازه دمایی هدف برساند تا مدار کنترل دما، به فرآیند کنترل دما، ادامه دهد و دوباره به حلقه کنترلی برگردد
  10. سیسیان الکترونیک، هیچ مسئولیتی در قبال خسارات وارده به مجموعه شما، بعد از استفاده شما از این بُرد کنترلر آنالوگ دما یا طرح یا کیت کنترل دما را ندارد. چرا که کارکرد صحیح مدار کنترلر دما، کاملا تابع نحوه سیم کشی و شیوه نصب در محل مجموعه هدف، کیفیت قطعات بُرد، نوسانات برق محلی، نحوه مونتاژ قطعات و بُرد کنترلر توسط شما، بخارات و گازهای خورنده محیط مورد استفاده، میزان رطوبت محیط و غیره است.
  11. سنسور LM35 در کارخانه تولید کننده اش کالیبره شده است. ولی در صورتی که می خواهید آن را، مثلا برای مخزن حاوی سیالاتی مثل گاز یا آب یا نفت و غیره، به کار ببرید، تا دمای آنجا کنترل شود، باید سنسور در محفظه کاملا عایق از نظر الکتریکی، و عایق از نظر نفوذ مایعات به میانِ پایه های سنسور، (نه محفظه ای که انتقال حرارت را سد کند و عایق حرارتی باشد) قرار گیرد. ساخت محفظه برنجی یا مسی توصیه می شود. ولی سیسیان الکترونیک محفظه جدا کننده سنسور را ارائه نمی کند و مسئولیتی در این قبال ندارد.
  12. محل نصب سنسور LM35 از بُرد کنترل دما، نمی تواند ده ها متر فاصله داشته باشد. بیشینه فاصله با بهترین سیم های شیلد، می تواند تا پنج متر باشد.
  13. اگر دمای نقطه بالایی بازه کنترلر دما، برای هدف شما 6℃ تا 7℃ است، کافیست به جای دیود زِنِر تعیین کننده نقطه بالایی دما، یک دیود شماره 1N4148 در جهت مخالف همان دیود زِنر، مونتاژ کنید. این کار باعث می شود خود به خود، در گره مداری TP2 ولتاژی معادل با 0.6Volt تا 0.7Volt ولت ایجاد شود، که برای عملکرد مدار در دماهای 6℃ تا 7℃ مناسب است.

خرید آنلاین فایل های این طرحِ مدارِ کنترلِ آنالوگِ دما 30000 تومان
خرید آنلاین کیتِ مونتاژ شدنی و قطعاتِ این مدارِ کنترلِ آنالوگِ دما 157000 تومان
خرید آنلاین بُردِ آماده به کارِ این مدارِ کنترلِ آنالوگِ دما 246000 تومان
انجام خرید بصورت کارت به کارت
تصویر از بُرد طراحی شده مدار کنترل دما توسط سیسیان الکترونیک .

━||━ راهنمای قطعات و مونتاژ مدار ━|/\/\/\|━

جدول فهرست قطعات بُرد طراحی شده نوع DIP برای ساخت مدار کنترل دمای سیسیان الکترونیک
تعداد مورد نیاز نوع قطعه مشخصات قطعه شماره قطعه روی بُرد و توضیحات مربوطه
  شش عدد   مقاومت 1.5KΩ
¼ Watt
|



|
5%
R1 R6 R7 R12 R13 R14
━|/\/\/\|━
یک عدد خازن الکترولیتی 1000μF
35Volts
- ━|| |━ +
C6
یک عدد کانکتور مخابراتی سه پایه نری و مادگی
به همراه پین های مربوطه
CN4
این کانکتور در صورتی لازم می شود که، بخواهید سنسور دما را دور از بُرد کنترل دما، نصب کنید. در اینصورت، باید برای اتصال سنسور به بُرد، سیم کشی کنید و با این کانکتور به مدار وصل کنید.
سه عدد مقاومت 330Ω
¼ Watt
|



|
5%
 R2  R3  R4 
━|/\/\/\|━
چهار عدد خازن سرامیکی
100nF
━||━
C1 C4 C5 C8
دو عدد کانکتور قدرت سه پایه نری و مادگی سبز رنگ، یا آبی رنگ، با فاصله پایه های 5mm نوع رایت اَنگل ، و یا کانکتور سه پایه پیچ خور روبُردی CN1 CN2
کانکتورهای متصل به خروجی رله های مدار کنترل دما
شش عدد جامپر یا مقاومت صفر اُهمی
|_____|

|


|
 R15  R16  R17  R18  R19  R20 
|_____|
دو عدد خازن الکترولیتی 100μF
- ━|| |━ +
C2 C3
یک عدد کانکتور قدرت دو پایه نری و مادگی سبز رنگ، یا آبی رنگ، با فاصله پایه های 5mm نوع رایت اَنگل ، و یا کانکتور دو پایه پیچ خور روبُردی CN3
کانکتور ورودی برق به مدار کنترل دما ، ورودی برق این مدار، تا 35Volts مستقیم یا متناوب، می تواند باشد.
یک عدد مقاومت 470KΩ
¼ Watt
|



|
5%
R25 R26
مقاومت های تعیین واکنش مدار کنترل دما، به قطع سنسور:
━|/\/\/\|━
اگر مقاومت R26 را مونتاژ کنید ، واکنش مدار کنترل دما به قطع سنسور، یکسره روشن نگه داشتن رله هاست.
اگر مقاومت R25 را مونتاژ کنید ، واکنش مدار کنترل دما به قطع سنسور، خاموش نگه داشتن هر دو رله خواهد بود.
در هر حال، تنها یکی از این دو مقاومت، باید مونتاژ شود، یا اینکه هیچ یک از این دو مقاومت را مونتاژ نکنید.
دو عدد دیود
متاسفانه مرورگر شما قادر به نمایش این تصویر نیست. از یک مرورگر دیگر استفاده کنید
1N4148 D1 D2
یک عدد سیم پیچ 100μH
5%

|
c
c
c
c
c
c
c
c
c
|


L1
یک عدد سوکت آی سی 14 پایه
o o o o o o o

o o o o o o o  
در مکان IC1 مونتاژ می شود.
یک عدد رگولاتور سه پایه 7815
(پانزده ولتی)
یا
7812
(دوازده ولتی)
  1. ورودی+
  2. زمین یا منفی ورودی
  3. خروجی+
  4. بدنه به زمین یا منفی وصل است
IC3
اگر تنها تا دمای 120℃ سر و کار دارید، رگولاتور 7812 مونتاژ کنید، و اگر تا دمای 150℃ سر و کار دارید، باید رگولاتور 7815 مونتاژ کنید.
دو عدد مقاومت 33KΩ
¼ Watt
|



|
5%
R10  R11
━|/\/\/\|━
یک عدد LM324N
o o o o o o o

o o o o o o o  
LM324N IC1
یک عدد مقاومت 4.7KΩ
¼ Watt
|



|
5%
R8  R9
━|/\/\/\|━
شش عدد دیود
متاسفانه مرورگر شما قادر به نمایش این تصویر نیست. از یک مرورگر دیگر استفاده کنید
1N4007  D3  D4  D10  D11  D12  D13 
دو عدد مقاومت 100Ω
¼ Watt
|



|
5%
R21  R22
━|/\/\/\|━
سه عدد دیود اِل ای دی
LED
سبز و نارنجی و قرمز

5mm
 D5  D6  D7 
یک عدد سوکت آی سی 8 پایه
o o o o

o o o o  
4 پایه از 8 پایه آن در محل TP1 و TP2 در صورتی مونتاژ می شود که، مدار کنترل دما، با قابلیت تنظیم دما، هدف شما باشد.
TP1 و TP2 محل قرارگیری ولتمتر، موقع تنظیم پتانسیومترهای مدار کنترل دما، می باشند.
یک عدد مقاومت

این یک مقاومتِ دارای پنج نوار رنگی می باشد.

1410Ω
¼ Watt
|




|
1%
R5
اگر چنین مقاومتی یافت نمی شود، به جای آن، سه مقاومت 1KΩ و 330Ω و 82Ω بخرید و در جای مقاومت های R5 و R15 و R16 ، مونتاژ کنید. به این ترتیب یک مقاومت 1412Ω به دست می آید.
یک عدد حسگر دما
LM35
LM35
  1. پایه مثبت تغذیه
  2. پایه خروجی
  3. پایه زمین یا منفی
IC2
دو عدد مقاومت 3.3KΩ
¼ Watt
|



|
5%
R23 R24
دو عدد ترانزیستور BC547B Planar Epitaxial Transistor
45V
100mA
0.5Watt
  1. اِمیتر
  2. بیس
  3. کلکتور
Q1 Q2
یک عدد هیت سینک آلومنیومی بزرگتر از
20mm × 10mm × 30mm
می تواند باشد.
H1
دو عدد TL431 رگولاتور ولتاژ قابل برنامه ریزی موازی با بار Io=100mA Vo:2.5..36V P:500mW
  1. تنظیم مرجع
  2. آنُد
  3. کاتُد
IC4 IC5
این دو قطعه را فقط وقتی مونتاژ کنید که مدار کنترل دمای قابل تنظیم، مورد هدف است. در اینصورت نباید دیودهای زِنِرِ این مدار را مونتاژ کنید. از طرف دیگر، پتانسیومترهای مدار را باید مونتاژ کنید.
دو عدد کلید فشاری چهار پایه شاسی فشاری کوچک دارای 4 پايه،
با طول دسته یا سر کلید به طول 19mm
یا کمتر
o      o

o      o
S1 S2
دو عدد خازن پلی اِستر
47nF  400Volts
━||━
C9 C10
مونتاژ این خازنها برای کارکرد مدار کنترلر دما، ضرورت ندارد. اگر با مدار کنترل دما، بار القایی روشن و خاموش می کنید، بهتر است این دو خازن را مونتاژ نمایید تا تیغه های رله ها، بیشتر عمر کنند.
یک عدد بُردِ این مدارِ کنترلرِ آنالوگِ دما اندازه:
63mm×102mm
یک طرفه
بدون چاپ سبز و چاپ راهنما
©
خرید بُرد این مدار بصورت اینترنتی

مشاهده سایر روش های پرداخت و خرید

دروازه پرداخت معتبر
دو عدد دیود زِنِر
متاسفانه مرورگر شما قادر به نمایش این تصویر نیست. از یک مرورگر دیگر استفاده کنید
بین چند ولت تا پانزده ولت
(بسته به دماهایی که انتخاب می کنید)
W ¼
وات
D7  D8
این دو دیود زِنِر ، فقط در صورتی مونتاژ می شوند که، بخواهید مدار کنترل دما را برای یک دمای مشخص و ثابت، به کار ببرید و دمای هدف قابل تنظیم و قابل تغییر نباشد. ولتاژ این زِنِرها بستگی به دمای هدف شما دارد. مثلا برای عملکرد مدار در 56℃ درجه سانتیگراد، باید دیود زِنِر با ولتاژ 5.6Volts ولت مونتاژ کنید.
دو عدد پُتانسیومتر 10KΩ
5%
103
P1 P2
این پُتانسیومترها را فقط وقتی مونتاژ کنید که مدار کنترل دمای قابل تنظیم بخواهید. این پُتانسیومترها به همراه  IC4 و IC5 روی برد کنترل دما مونتاژ می شوند. در اینصورت نباید دیودهای زِنر مدار کنترل دما را مونتاژ کنید
دو عدد پایه فیوز فلزی پایه فیوز شیشه ای کوتاه 20mm - فنری برای پایه های  F1 و محل ورودی برق به بُرد
دو عدد رله پایه میلون 12Vdc ➪ ولتاژ سیم پیچ
10Amper ➫ جریان تیغه
RL1  RL2
یک عدد فیوز شیشه ای
0.5A-250Volts
20mm
F1
خرید فایل شماتیک و فایل بُرد مدار چاپی این طرح کنترلر آنالوگ دما

خرید کیت آماده مونتاژِ این مدار کنترلر آنالوگ دما

خرید بُرد مونتاژ شده و آماده به کار این طرح کنترلر آنالوگ دما

دروازه پرداخت معتبر

همچنین، می توانید با کلیک در اینجا ، بُرد مونتاژ شده و آزمایش شده و آماده به کار کنترلر دما را سفارش دهید تا به آدرس شما در هر جای ایران که هستید، به صورت پُستی ارسال شود.

بُرد مونتاژشده کنترل کننده دما
خرید آنلاین بُرد مونتاژشده کنترل دما