مدار تایمر ناپایدار تریستوری - مدار قطع و وصل اتوماتیک برق مصرف کننده الکتریکی



English


طراحی بُرد مدار چاپی


لیفتراک برقی


مدار کنترل دما


مدار کاهش سرعت و کنترل فن ها


برنامه دهی به ماشین حساب کاسیو4500


نرم افزارهای الکترونیک و برق


کنترل موتورهای AC


پاور و شارژر


تعمیر لامپ کم مصرف


تماس با سیسیان الکترونیک


پرداخت

  تایمر تریستوری سیسیان الکترونیک  

تصویر تایمر تریستوری نصب شده داخل جعبه آداپتوری

معرفی تایمر ناپایدار

تایمرها، سه نوع کُلی دارند:

  1. تایمر تاخیر در وصلِ مصرف کننده الکتریکی
  2. تایمر تاخیر در قطعِ مصرف کننده الکتریکی
  3. تایمر ناپایدار (قطع و وصل خودکارِ مصرف کننده الکتریکی)

عملکرد تایمر نوع اول و دوم که در بالا گفته شد، که از اسمشان مشخص است.تایمر تاخیر در وصل، پس از تحریک و یا وصل تغذیه، با یک تاخیر مشخص، وسیله الکتریکی متصل به خروجی اش را روشن می کند. تایمر تاخیر در قطع، پس از تحریک یا وصل تغذیه، مصرف کننده الکتریکی را روشن می کند و آن را با تاخیر از قبل مشخص، خاموش می کند. لازم است مثال هایی از کاربرد آن ها را یادآوری کنیم. تایمر تاخیر در وصل، در صنعت و در تابلوبرق ها و لوازم خانگی کاربرد دارد. مثلا، وقتی یک محافظ یخچال، ولتاژ شبکه را نامناسب ببیند، خروجی اش را قطع می کند و یک تایمر تاخیر در وصل درونی دارد که این زمان را می سنجد و سپس عمل می کند. یک نمونه از تایمر تاخیر در قطع، تایمر راه پله آپارتمان هاست که پس از تحریک، و پس از وصل تغذیه، مدت زمان مشخصی، مصرف کننده های الکتریکی متصل به خروجی اش را روشن نگه می دارد. نوع سوم تایمر، که در این صفحه از سایت سیسیان الکترونیک، قصد داریم به آن بپردازیم، و مداری برای این تایمر معرفی کنیم، تایمر ناپایدار است. تایمر ناپایدار، تایمری است که، ورودی تحریک شونده ندارد و پس از وصل تغذیه، به طور مکرر، با مدت زمانی که در مدار تنظیم شده، مصرف کننده الکتریکی متصل به خروجی اش را، خاموش و روشن می کند. مصرف کننده خروجی این نوع تایمر، مثلا، می تواند یک ریسه از لامپ ها 💡 باشد. برای این کار، کافیست فرکانس قطع و وصل را، روی 0.7 هرتز، یا یک هرتز، تنظیم کرد یا تایمر ناپایدار با زمان بندی داخلی این مقدار را تهیه و یا ساخت. تایمر ناپایدار، یک بار به مدت 0.7 ثانیه، لامپها 💡 را روشن ☼ و سپس به مدت 0.7 ثانیه، لامپها 💡را خاموش خواهد کرد. مدت زمان دوره روشنی نسبت به دوره خاموشی، در اغلب تایمرهای ناپایدار، برابر است. به خصوص تایمرهایی که با آی سی معروف 555 ساخته می شوند. ولی گاه لازم است مدت زمان دوره روشنی تایمر ناپایدار، نسبت به مدت زمان دوره خاموشی، کوتاهتر یا بلندتر باشد و برابر نباشد.
تایمر ناپایدار سیسیان الکترونیک، که با استفاده از تریستور طراحی شده، این امکان را می دهد تا، مدت زمان دوره خاموشی نسبت به دوره روشنی، هم بتواند مساوی باشد، هم بتواند نامساوی باشد. در بعضی کاربردها، نامساوی بودن این زمان، لازم تر و بهتر است، و در برخی جاها، زمان مساوی برای قطع و وصل، کاربردی تر است. این کاملا بستگی به کاربر دارد و بستگی به جایگاه استفاده تایمر تریستوری ناپایدار سیسیان الکترونیک ، خواهد داشت.

ویژگی های تایمر تریستوری ناپایدار سیسیان الکترونیک

کاربرد های تایمر تریستوری ناپایدار سیسیان الکترونیک

تصویر تایمر تریستوری متصل به شش راهی برق، که در این تصویر، دوشاخه یک هواکش به خروجی این تایمر متصل است.

در صورتی که نقشه مدار تایمر را در بالا، مشاهده نمی کنید، یا به نسخه قابل پرینت احتیاج دارید، اینجا کلیک کنید.

تصویر سه بُعدی از بُرد طراحی شده تایمر تریستوری، توسط سیسیان الکترونیک .

توضیح درباره مدار تایمر تریستوری ناپایدار سیسیان الکترونیک

مدار تایمر تریستوری ناپایدار سیسیان الکترونیک، به جای استفاده از ترانزیستور یا آی سی 555 ، که فقط می تواند Duty Cycle معادل با 50% تولید کند، از دو تریستور، برای قطع و وصل مکرر رله ، بهره می برد. Duty Cycle پنجاه درصد یعنی اینکه، مدت زمان خاموشی خروجی مدار، با مدت زمان روشنی خروجی مدار، برابر باشد. یعنی پنجاه درصد روشن، پنجاه درصد خاموش. و این، تنها عیب مدار تایمر با آی سی 555 نیست. عیب دیگر مدارات تایمر با 555، این است که، اگر تغذیه مدار تایمر، خازنی باشد، ضربه های الکتریکی یا Spike های ناشی از لحظه وصل خازن تغذیه مدار تایمر 555 به شبکه برق، به دیود زِنِر ضربه گیر مدار (در صورت وجود) فشار زیادی وارد می کند و در موارد بسیاری، آن دیود را اتصال کوتاه می کند و تایمر 555 عملا می سوزد. همینطور اینکه، وجود دیود زِنِر در مدار تایمر 555 که تغذیه خازنی دارد، منجر به تلفات توان الکتریکی برای رگوله کردن ولتاژ تغذیه آی سی 555 و تولید حرارت روی برد و قطعات مدار و کاهش عمر قطعات می شود. اگر هم تغذیه مدار تایمر 555 ، از نوع خازنی نباشد، قطعا از نوع ترانسفورماتوری است، که هم تولید مدار تایمر را سنگین ، حجیم و گران قیمت تر می کند، هم امکان اتصال مدار تایمر به شبکه سه فاز را محدود می کند.
بنابراین، سیسیان الکترونیک، بر آن شد تا تمامی این عیوب را، با طراحی یک مدار کارآمد، و بی نقص، برطرف سازد. مدار تایمر تریستوری سیسیان الکترونیک، هم قابلیت اتصال به شبکه برق 220 ولتی را دارد، هم می تواند با اندکی تغییر در انتخاب قطعات مدار، در تابلو برق های صنعتی به کار رود و به ولتاژ 380 ولت وصل شود. از آنجا که عُنصر تصمیم گیری برای روشن نگه داشتن یا خاموش کردن رله مدار تایمر سیسیان الکترونیک، تریستور است، بنابراین حساسیت به تغذیه خازنی ندارد. پس نیاز به تغذیه با ترانسفورماتور برای رفع آن عیب را نیز ندارد. همچنین، از آنجا که افت ولتاژ روی تریستور مدار، بعد از آتش کردن، تنها 0.7 ولت است، بنابراین، همه ولتاژ تغذیه VCC1 مدار تایمر سیسیان الکترونیک، روی سیم پیچ رله، افت خواهد کرد، پس ← رله مدار تایمر تریستوری سیسیان الکترونیک، می تواند یک رله سه ولتی، پنج ولتی، شش ولتی، دوازده ولتی، بیست و چهار ولتی و حتی چهل و هشت ولتی باشد. تنها نکته در مورد انتخاب رله این مدار، که باید رعایت شود، این است که، نباید جریان جذب رله، بیش از ده یا پانزده میلی آمپر باشد. چون انتخاب رله با جریان جذب پایین، راه را برای انتخاب ظرفیت کمتر خازن تغذیه کننده مدار، هموار می کند. وجود LED و مقاومت بایاس آن و قطعات پیرامونی مربوطه، ضروری نیست و حذف آنها هیچ اثری روی کارکرد مدار ندارد. آن LED فقط برای این درنظر گرفته شده که، به کاربر، بگوید تایمر در حال سنجش زمان برای روشن کردن رله و وصل کردن بار به شبکه است. در مدار بایاس LED مدار تایمر تریستوری، یک دیود معروف 1N4148 به صورت معکوس قرار داده ایم.این دیود در مدار تایمر تریستوری سیسیان الکترونیک، نقش یک دیود زِنر را ایفا می کند و همزمان، یک کار دیگر نیز انجام می دهد. اول اینکه باعث می شود وقتی رله مدار تایمر تریستوری روشن می شود LED خاموش شود. دوم اینکه، مانع از افزایش ولتاژ VCC1 مدار، به بیش از 170 ولت می گردد. البته هیچ مانعی برای افزایش بیش از این مقدار ندارد، مگر اینکه تریستور مدار شماره BT169 با پسوند B باشد. چون این پسوند تنها تا ولتاژ 200 ولت تحمل دارد. ولی پسوندهای D و E و G ، هیچ مشکلی با افزایش ولتاژ نقطه VCC1 مدار تایمر تریستوری سیسیان الکترونیک نخواهند داشت. چون تریستور BT169 ای که دارای این پسوندها باشد، به ترتیب ولتاژ تحملی معادل 400 ولت و 500 ولت و 600 ولت دارد.

طرز کار تایمر تریستوری ناپایدار سیسیان الکترونیک

این تایمر ناپایدار تریستوری، دو تریستور دارد. تریستور اول، با سیم پیچ رله مدار، سری شده است و وقتی این تریستور آتش شود، جریان از سیم پیچ رله و تریستور اول می گذرد و رله روشن می شود. ولی تریستور اول، همچنان روشن می ماند تا شرایط کموتاسیون برقرار شود. آتش تریستور اول، با وصل مدار به برق 220 ولت یا 380 ولت متناوب، از طریق شارژ شدن خازن C2 از راه R4 تامین می شود. وقتی این خازن به سطح 32 ولت الی 35 ولت برسد، پالس آتش تریستور اول از طریق دیود چهارلایه D11 و مقاومت R5 تامین می گردد. ولی همانطور که گفته شد، تریستورها پس از آتش شدن، و روشن شدن، روشن می مانند و دیگر خاموش نمی شوند، مگر اینکه شرایط کموتاسیون برقرار شود. البته تریستورهایی هم ساخته شده اند که با قطع پالس تحریک روی گیت، خاموش می شوند و با نام تریستور خاموش شونده با گیت شناسایی می شوند. ولی این تریستورها عمومیت ندارند و تریستورهای خاص محسوب می شوند. در نتیجه استفاده از آنها در طراحی، محدودیت در تامین آن تریستور مخصوص، و هزینه بیشتر، و تغییرات در طراحی را در پی دارد. بنابراین در طراحی تایمر تریستوری سیسیان الکترونیک، از این نوع تریستورهای خاص استفاده نگردیده است.
شرایط کموتاسیون یک تریستور، به شرح زیر است:

  1. قطع تغذیه مدار یا قطع بار یا قطع آنُد یا قطع کاتُد تریستور
  2. اتصال کوتاه گیت تریستور به کاتُد تریستور
  3. اتصال کوتاه آنُد تریستور به کاتُد تریستور
  4. کاهش جریان بار و جریان عبوری از تریستور، به زیر جریان IHolding هولدینگ تریستور یا همان جریان نگه دارنده تریستور (این جریان، یکی از پارامترهای مربوط به تریستور است که در برگه اطلاعات هر تریستور، به همراه سایر داده های مربوط به تریستور، نوشته می شود)

روش اول و دوم و سوم، نیازمند اتصالات مکانیکی مثل رله و کلید مکانیکی هستند و کمتر، در طراحی یک مدار کارآمد، استفاده می شوند. مگر در جایی که این روش خاموش سازی تریستور، عاقلانه تر و ارزانتر تمام شود. در طراحی مدار تایمر تریستوری سیسیان الکترونیک، از روش چهارم کموتاسیون تریستور استفاده شده است. یعنی کموتاسیون خازنی. بنابراین، تریستور دوم، نقش خاموش کردن تریستور اول را ایفا می کند. به این ترتیب که، با آتش شدن تریستور دوم، خازن کموتاسیون از قبل شارژ شده با ولتاژی در جهت بایاس مخالف تریستور اول، به دو سر آند و کاتد تریستور اول، اعمال می کند. این کار باعث خاموش شدن هر دو تریستور خواهد شد. تریستور اول به این دلیل خاموش می شود که، جریان عبوری اش به کمتر از جریان هولدینگش I Holding ،برای مدتی کافی، می رسد. پس خاموش می شود. تریستور دوم نیز به این دلیل خاموش می شود که، جریان عبوری از آن، به دلیل شارژ شدن خازن C6 از طریق سیم پیچ رله، در جهت برعکس جهتی که قبلا شارژ شده بود، به کمتر از جریان هولدینگ I Holding می رسد. علت نیز واضح است. وقتی تریستور اول آتش شود، رله روشن می شود و روشن می ماند. خازن کموتاسیون مدار تایمر تریستوری، که نامش C6 است، از طریق یک مقاومت و تریستور شماره یک مدار، در جهت موافق با تغذیه VCC1، تا اندازه ولتاژ 265V، از محل VCC2 شارژ می شود. وقتی مدت زمان دوره روشنی خروجی تایمر تریستوری سیسیان الکترونیک، سپری شود، تریستور دوم آتش می شود. با آتش شدن تریستور دوم، خازن C6 که از قبل، بین 265V تا 311V شارژ شده بوده، در جهت معکوس، به دوسر تریستور اول،متصل می شود. یعنی پایه دارای بار مثبت این خازن، به کاتد تریستور اول وصل، و پایه منفی این خازن، به پایه آنُد تریستور اول، وصل می شود. به محض اینکه این عمل انجام شود، این خازن، الکترونهای موجود در پایه کاتُد تریستور اول را، توسط پایه مثبت خود، جذب و به پایه آنُد تریستور اول، الکترون تزریق می کند و تمامی بار مثبت لایه سیلیکونی متصل به پایه آنُد را، خنثی و جذب می کند. چون در خازن کموتاسیون تایمر تریستوری سیسیان الکترونیک، که نامش C6 است، ولتاژ زیادی ذخیره شده بود، الکترون های خیلی زیادی در آن وجود دارند تا عملیات کموتاسیون را به خوبی و با موفقیت، به انجام برسانند. ولتاژ زیاد در خازن کموتاسیون، یک خاصیت مهم دیگر نیز دارد. اینکه نیاز به ظرفیت بالا در این خازن را، می کاهد و یک خازن کوچک و کم حجم نیز برای کموتاسیون، کفایت خواهد کرد. طوری که، سیسیان الکترونیک، یک خازن صد نانوفارادی را، جهت عمل کموتاسیون انتخاب نموده است. زیادتر بودن ظرفیت خازن کموتاسیون، اشکالی ایجاد نمی کند و هیچ مانعی ندارد. وقتی خازن کموتاسیون، به دو سر تریستور اول مدار تایمر تریستوری سیسیان الکترونیک متصل می شود، چون ولتاژ در جهت معکوس داشته، مسیر آسان تری از تریستور اول، برای عبور الکترون ها، فراهم می آورد. در نتیجه، الکترون هایی که اول از رله و سپس از تریستور اول عبور می کرده اند، تغییر مسیر می دهند و این بار، از خازن کموتاسیون C6 و سپس تریستور دوم عبور می کنند. ولی به دلیل اینکه، بار ذخیره شده در خازن کموتاسیون، محدود است، و پس از تخلیه بار اولیه، و شارژ مجدد خازن کموتاسیون C6 در جهت موافق با تغذیه VCC1 ، خازن کموتاسیون، عبور الکترون ها را پس از شارژ کامل، سد می کند و عملا تریستور دوم نیز، به دلیل کاهش جریان عبوری اش از میزان جریان هولدینگش I Holding خاموش می شود. سپس عملیات تامین پالس های تحریک تریستور اول، با شارژ خازن C2 برای بار دوم، انجام خواهد شد. به این ترتیب، تایمر ناپایدار تریستوری سیسیان الکترونیک، می تواند برای همیشه، طبق ثابت زمانی تعیین شده در قطعات C2 و C3 و R3 و R4 به قطع و وصل رله مدار، ادامه دهد. از آنجا که ثابت زمانی C2 و R4 تعیین کننده مدت زمان لازم برای تامین پالس آتش تریستور اول است، می توان گفت که، طول دوره خاموشی تایمر تریستوری سیسیان الکترونیک، تابع این دو قطعه است. همچنین، به طور متقابل، ثابت زمانی دو قطعه C3 و R3 تعیین کننده مدت زمان لازم برای تامین پالس آتش تریستور دوم است. پس طول دوره روشنی تایمر تریستوری سیسیان الکترونیک را، این دو قطعه، تعیین می کنند. بنابراین، طرح، دارای قابلیت این است که، مدت زمان خاموشی، نسبت به مدت زمان روشنی، غیر برابر انتخاب شود. برابر انتخاب کردن طول دوره روشنی و خاموشی نیز، به سادگی، امکان پذیر است و کافیست دو مقاومت R3 و R4 با هم برابر انتخاب شوند و دو خازن C2 و C3 نیز یکسان انتخاب شوند. البته بهتر است که، خازن C3 اندکی ظرفیت بیشتری از خازن C2 داشته باشد تا، در اولین بار که مدار به برق وصل می شود، طول دوره روشنی عریض تری به دست آید و تریستور دوم پیش از تریستور اول، آتش نشود. هر چند اگر آتش شود هم، مشکلی پیش نمی آید و نهایتا رله مدار، چند ثانیه پیش از روشن شدن تریستور اول، توسط تریستور دوم و خازن C6 ، یک بار، به مدت خیلی کوتاهی، جریان دهی شده و صدای تیک ایجاد خواهد کرد. که چون خازن کموتاسیون خیلی کم ظرفیت است، این وصل شدن کوتاه رله، مدتش بسیار کوتاه است و بعید است بار فرصت کند جریانش را از رله برقرار کند. این کار با تغییر دو مقاومت R3 و R4 نیز میسر است. به این ترتیب که، می توان R3 را اندکی بزرگتر از R4 انتخاب نمود. مثلا وقتی R3 برابر است با 20M Ω مگا اُهم، می توان مقاومتی با مقدار 19M Ω یا 18M Ω مگا اُهم، برای R4 انتخاب کرد تا شرط R3 > R4 برقرار شود. باز هم تاکید می کنیم برابر انتخاب کردن مقادیر C2 و C3 و R3 و R4 هیچ اختلالی در عملکرد مدار تایمر تریستوری سیسیان الکترونیک ایجاد نخواهد کرد، به جز اینکه، منجر به یک بار وصل شدن لحظه ای رله، پیش از وصل برای دوره روشنی اش، می شود. در مدار تایمرهای تریستوری نمونه و آزمایش شده ای که در آزمایشگاه الکترونیک سیسیان الکترونیک ساخته شدند، این صدای تیک دادن رله، حتی منجر به روشن شدن بار، برای کسری از ثانیه نیز نشد. اگر این نیز برای مصرف کننده ای که می خواهید به تایمر تریستوری سیسیان الکترونیک وصل کنید، مهم است، می توانید خازن کموتاسیون که همان C6 باشد را، کم ظرفیت تر از 100nF کنونی انتخاب کنید. ولی کم کردن بیش از حد ظرفیت خازن کموتاسیون، می تواند منجر به اختلال عملکرد مدار شود و باعث شود رله بعد از روشنی، هیچ وقت خاموش نشود. در مورد رله مدار نیز، باید رله های کم جریان انتخاب شوند. یعنی رله هایی که جریان جذب پایینتری دارند. ولی ولتاژ رله، مهم نیست و در انتخاب آن آزادید. چه رله 3 ولتی باشد، چه 48 ولتی، در صورتی که جریان جذبش کمتر از ده یا پانزده میلی آمپر باشد، توسط این مدار تایمر تریستوری روشن و خاموش خواهد شد و مصرف کننده الکتریکی را قطع و وصل خواهد کرد.

شکل موج خروجی تایمر تریستوری ناپایدار سیسیان الکترونیک

مستقل از فرکانس قطع و وصل رله، شکل موج خروجی تایمر تریستوری سیسیان الکترونیک، مربعی خواهد بود. حتی اگر دوره روشنی نسبت به دوره خاموشی ، برابر نباشد، شکل موج خروجی تایمر، مربعی با عرض پالس کمتر یا بیشتر، خواهد شد. در میان دو خط سبز رنگ زیر، شکل موج خروجی، به نمایش در آمده است:


∞   ➯

در شکل بالا، نواحی سبز رنگ، مربوط به مدت زمان روشن بودن مصرف کننده الکتریکی متصل به رله خروجی مدار است. و همانطور که از شکل بالا پیداست، چون تایمر تریستوری سیسیان الکترونیک ناپایدار است، همواره، به قطع و وصل رله و مصرف کننده الکتریکی، ادامه خواهد داد. تنها نکته لازم به یادآوری این است که، اولین بار که مدار را به برق متصل می کنید، دوره وصل رله، کوتاه تر از زمان نامی خواهد بود. علت آن نیز این است که، در اولین بار که مدار تایمر تریستوری سیسیان الکترونیک به برق وصل می شود و تغذیه اش برقرار می شود، هر دو خازن C2 و C3 به طور همزمان، شروع به شارژ شدن می کنند. و اگر هم ظرفیت نباشند هم، قطعا اولین دوره روشن ماندن رله، کوتاه تر است. ولی این موضوع مهم نیست. چون در تمامی روشن و خاموش شدن های بعدی، زمان ها کاملا مساوی و کاملا تابع مقدار قطعات C2 و C3 و R3 و R4 است. در چرخه های بعدی قطع و وصل خروجی تایمر تریستوری ناپایدار، دیود های D6 و D7 که با مقاومت های R9 و R8 سری هستند، منجر به تخلیه خازن های C2 و C3 در هر بار از روشن شدن تریستور TY1 و TY2 می شوند. این فرآیند، باعث می شود چرخه های زمان سنجی برای تمامی دوره های روشنی، همواره برابر باشد. همینطور چرخه های زمان سنجی برای تمامی دوره های خاموشی نیز، همواره با هم برابر خواهند شد. ضمن اینکه، در زمانی که TY1 روشن است، مانع از شارژ شدن خازن C2 می شود و در زمانی که TY2 آتش شود و برای یک لحظه روشن شود تا عمل کموتاسیون را انجام دهد، خازن C3 تقریبا دشارژ می گردد. چون ولتاژ افت کننده روی تریستورهای مدار، در حالتی که روشنند، حدود 0.7V ولت است، دشارژ خازن های C3 و C2 تا سطح 1.4V ولت که برابر مجموع ولتاژ افت کرده روی یکی از تریستورها و یکی از دیودهای D6 یا D7 است، رخ خواهد داد. این ولتاژ، ولتاژ اولیه ایست که هنگام محاسبه زمان رسیدن به لحظه آتش تریستورها، در فرمول نمایی خازن، قرار می گیرد تا زمان دقیق قطع و وصل رله، به دست آید. در جدول زیر، زمان های اندازه گیری شده دو نمونه تایمر تریستوری ناپایدار سیسیان الکترونیک، آمده است :

زمان های قطع و وصل اندازه گیری شده در اولین نمونه های ساخته شده تایمر تریستوری سیسیان الکترونیک
مقایسه دو نسخه از مدار تایمر تریستوری و زمان قطع و وصل خروجی آنها
مدار تایمر تریستوری ساخته شده دوم مدار تایمر تریستوری ساخته شده اول

☼ 03:31 ☼
ثانیه

☼ 04:13 ☼
ثانیه
مدت زمان سنجیده شده در اولین ➊ دوره روشنی تایمر تریستوری

☾ 04:57 ☾
ثانیه

☾ 03:23 ☾
ثانیه
مدت زمان سنجیده شده در اولین ➀ دوره خاموشی تایمر تریستوری

☼ 03:27 ☼
ثانیه

☼ 04:12 ☼
ثانیه
مدت زمان سنجیده شده در دومین ➋ دوره روشنی تایمر تریستوری

☾ 04:51 ☾
ثانیه

☾ 03:15 ☾
ثانیه
مدت زمان سنجیده شده در دومین ➁ دوره خاموشی تایمر تریستوری

☼ 03:29 ☼
ثانیه

☼ 04:14 ☼
ثانیه
مدت زمان سنجیده شده در سومین ➌ دوره روشنی تایمر تریستوری

☾ 04:54 ☾
ثانیه

☾ 03:20 ☾
ثانیه
مدت زمان سنجیده شده در سومین ➂ دوره خاموشی تایمر تریستوری
ادامه روند قطع و وصل تایمر تریستوری تا بینهایت دفعه

⚙ محاسبات مدار تایمر ⚙


در این مدار تایمر، دو مقاومت R3 و R4 ، و همینطور دو خازن C3 و C2 ،تعیین کننده طول دوره روشنی و خاموشی خروجی تایمر هستند. برای محاسبه مدت زمان لازم برای وصل خروجی تایمر و مدت زمان لازم برای قطع خروجی تایمر، و انتخاب مقادیر مناسب این قطعات، و رسیدن به مدت زمان هدف گذاری شده برای این مدار تایمر، می توان از فرمول زیر استفاده کرد :

VC(t) = Vfinal + ( Vinitial - Vfinal ) × e -t ÷ τ

رابطه بالا، در واقع، فرمول محاسبه ولتاژ خازن در حال شارژ، نسبت به زمان است. یعنی به ما می گوید روند شارژ خازن چه وضعیتی دارد. در واقع، این فرمول، تابع نمایی شارژ یا دشارژ هر خازنی که در جهان وجود دارد، است. یعنی با این فرمول، می توان محاسبه کرد بعد از چه مدت زمانی، خازن در حال شارژ و خازن در حال دِشارژ، به چه ولتاژی، می رسد. در فرمول بالا داریم :

⚙ برنامه آنلاین محاسبات مدار تایمر ⚙

VC(t) ولت
Vfinal ولت
Vinitial ولت
R Ω
C μF
e =

در مدار تایمر تریستوری سیسیان الکترونیک، به دلیل استفاده از دیود چهار لایه شماره DB3 ، برای تصمیم گیری مدار به آتش کردن تریستورها ، باید ولتاژ C(t)V را حدود 32 ولت الی 35 ولت ، هدف گذاری کنیم. همچنین ، برای مدار تایمر تریستوری سیسیان الکترونیک، باید V final را، حدود 265 ولت در نظر بگیریم. همینطور، برای دقت در محاسبه ، با توجه به ساختار مدار تایمر تریستوری سیسیان الکترونیک، و اینکه خازن های C2 و C3 در روال کاری مدار، فقط تا 1.1 ولت الی 1.4 ولت ، دشارژ می شوند، بنابراین باید V initial نیز حدود 1.1 تا 1.4 ولت در نظر گرفته شود. حالا کافیست تا مقاومت و خازن مورد نظر را در فرمول بالا جایگذاری کنید تا به زمان مورد نظر برای دوره روشنی و دوره خاموشی رله مدار تایمر تریستوری ناپایدار سیسیان الکترونیک، پی ببرید. وبسایت سیسیان الکترونیک، برنامه آنلاین محاسبه زمان شارژ خازن را طراحی و تدوین کرده است، تا دستیاری باشد برای کمک به شما، در ساخت این مدار تایمر. این برنامه آنلاین، به شما کمک می کند تا بدون درگیر شدن با فرمول پیچیده و نمایی شارژ خازن ها، بتوانید، تنها با وارد کردن چند عدد مربوط به ظرفیت خازن و مقاومت مسیر شارژ خازن، مدت زمان دوره روشنی و یا مدت زمان دوره خاموشی این مدار تایمر را، به سادگی، با فشردن کلید گرافیکی پایین داده ها، محاسبه و مشاهده نمایید. این برنامه آنلاین محاسبه زمان شارژ خازن، ویژه همین مدار تایمر طراحی شده است. به همین خاطر، برخی پارامترهای ورودی مثل VC(t) محدود به این مدار تایمر، طراحی و برنامه نویسی شده اند. در این برنامه آنلاین محاسبه زمان تایمر، VC(t) بین 29.5 ولت تا 36 ولت، که همان ولتاژ دیود دیاک شماره DB3 است، قابل تنظیم و انتخاب است. وقتی خازن مدار تایمر به این ولتاژ برسد، یعنی اینکه، دیود دیاک هدایت کرده، تریستور را آتش می کند، و دوره روشنی یا خاموشی، به پایان می رسد. یعنی مدت زمان رسیدن به این ولتاژ، همان طولِ مدتِ زمانِ دوره روشنی یا خاموشی مدار تایمر است. بر اساس اندازه گیری های انجام شده در آزمایشگاه سیسیان الکترونیک، دیود دیاک شماره DB3 در ولتاژهایی بین 29.5 ولت تا 36 ولت، هدایت دارد. پس پارامتر VC(t) را قابل انتخاب در این بازه کرده ایم. در این مدار تایمر، بیشینه ولتاژ VCC2 نیز، 265 ولت اندازه گیری شده است. با این حال، این متغیر برنامه آنلاین محاسبه زمان شارژ خازن، می تواند بین 35 تا 311 ولت تغییر کند. پس V final را در این بازه، می توانید انتخاب کنید. در این مدار تایمر، ولتاژ اولیه خازن شارژ شونده از مسیر مقاومت، که تعیین کننده طول زمان دوره خاموشی یا روشنی خروجی تایمر است، در پارامتر V initial فرمول بالا، وجود دارد. پارامتر V initial در برنامه آنلاین محاسبه زمان شارژ خازن سیسیان الکترونیک، قابل تنظیم در بازه 0.1 ولت تا 30 ولت است. اولین بار که مدار تایمر را روشن کنید، ولتاژ اولیه خازن ها صفر ولت خواهند بود. ولی پس از آن، در چرخه های قطع و وصل مکرر این تایمر، خازن های تعیین کننده طولِ مدتِ روشنی یا خاموشی تایمر، تا 1.2 ولت دشارژ می شوند. در برنامه آنلاین سیسیان الکترونیک، برای محاسبه مدت زمان شارژ خازن، مقدار پیش فرض V initial برابر 1.2 ولت انتخاب گردیده است، ولی شما می توانید آن را در بازه گفته شده تغییر دهید و سپس از برنامه آنلاین محاسبه زمان شارژ خازن سیسیان الکترونیک، محاسبه را بخواهید. ورودی های R و C برنامه آنلاین ما نیز واضح است و نیاز به توضیح ندارد. ولی بازه انتخاب R ، بین 330kΩ تا 99MΩ است و بازه انتخاب خازن C بین 2.2μF تا 2200μF است. در این برنامه آنلاین محاسبه مدت زمان شارژ خازن، با اینکه کلیه مقادیر، مُتغیر، تعریف شده اند، ولی مقادیر پیش فرض مدار تایمر تریستوری سیسیان الکترونیک، در آن نهاده شده، تا باز هم کار را راحت تر کند، و ساخت مدار تایمر و تنظیم زمانِ آن ، مطابق با هدف شما را، آسان کند.

⚠ هشدارها در مورد ساختن و بهره برداری از مدار تایمر ناپایدار تریستوری سیسیان الکترونیک ⚠

تصویر سه بُعدی از بُرد طراحی شده تایمر تریستوری، توسط سیسیان الکترونیک .
خرید آنلاین فایل بُرد مدار چاپی تایمر تریستوری سیسیان الکترونیک
 نماد اعتماد درگاه pay.ir

پرداخت بصورت کارت به کارت

⇦ ☠ به هیچ وجه، در هنگام روشن بودن این مدار، به قطعات و برد مدار چاپی، دست نزنید. ☠ ➫
⇦ چون تغذیه مدار، خازنی است و ایزوله محسوب نمی شود. در نتیجه، ممکن است فاز برق شهری روی سطح برد مدار چاپی، جاری باشد. ➩
⇦ در صورت اتصال فاز برق شهر 220 ولتی به پایه سمت چپ C7 ، خطر برق گرفتگی تا حد زیادی کاسته خواهد شد. در طرح برد مدار چاپی این مدار نیز، اتصال صحیح فاز و نول به برد ، به همین شکل علامت گذاری شده است تا ریسک برق گرفتگی به کمینه خود برسد.
⇦ توجه کنید که خطر شوکِ الکتریکی، به دلیل شارِ باقیمانده در خازن های مدار، پس از قطع مدار از شبکه برق نیز وجود دارد. بنابراین پیش از تماس با بُرد و پیش از تماس با قطعات مدار، لازم است تا خازن کموتاسیون C6 و خازن صافی VCC1 به شماره C1 و C8 و خازن صافی VCC2 به شماره C5، با یک تکه سیم یا یک مقاومت کم Ω اُهم ، تخلیه شوند. ➬
⇦ برای تغذیه و اتصال مدار به ولتاژ 380 ولت سه فاز، باید هم محل اتصال فاز روی بُرد، هم محل اتصال نول روی بُرد، با دو خازن صد نانو فارادی 630 ولت به بالا، به دو فاز از فازهای دلخواه R یا S یا T متصل شوند تا مدار تغذیه شود. امکان اتصال این مدار به منبع 660 ولتی سه فاز نیز با روش مشابه وجود دارد. ولی باید در نظر داشته باشید که، ولتاژ خازن های C1 و C5 و C6 و C7 و C8 باید بالای 1500 ولت انتخاب شوند. ترجیح ما، انتخاب خازن های 2000 ولتی برای این موارد است. برای این حالت، پسوند تریستورهای یک و دو نیز باید G باشد. نه پسوندهای B و D و E . ➫
⇦ باید مدار و سیم های رابط را به خوبی عایق کاری کنید و خوب پیچ کنید و از جعبه غیر فلزی استفاده کنید و حین نصب مدار، موارد ایمنی را رعایت کنید. ➫
✔ امتیاز تولید انبوه این طرح، به متقاضی واگذار می شود. ➱
در غیر اینصورت، تولید این طرح، ممنوع است و پیگرد قانونی به دنبال دارد.




جدول راهنمای خرید قطعات و راهنمای مونتاژ قطعات بُرد تایمر ناپایدار تریستوری سیسیان الکترونیک
فهرست قطعات بُرد طراحی شده نوع DIP برای ساخت تایمر ناپایدار تریستوری سیسیان الکترونیک
تعداد مورد نیاز نوع قطعه مشخصات قطعه شماره قطعه روی بُرد
چهار عدد مقاومت
10KΩ
W ¼
|



|
5%
R5 و R6 و R7 و R10
دو عدد خازن الکترولیتی
100μF
50Volt
- ━|| |━ +
C2 و C3
دو عدد مقاومت
20MΩ
W ¼
|



|
5%
R3 و R4
سه عدد خازن پلی اِستر
100nF
630Volts
━| |━
C5 و C6 و C7
دو عدد مقاومت
56Ω
W ¼
|



|
5%
R8 و R9
یک عدد خازن الکترولیتی
2.2μF
400Volts
- ━|| |━ +
C1
دو عدد مقاومت
1MΩ
W ¼
|



|
5%
R1 و R2
یک عدد خازن پُلی اِستر
15nF
400Volts
━| |━
C8
دو عدد دیود
1N4148 D8 و D12
دو عدد تریستور
BT169G
Thyristor, 600V, 0.5A, 0.1W, IGT<200µA, IL 6mA, IH 5mA, logic compatible gate sensivity
BT169D
Thyristor, 400V, 0.5A, 0.1W, IGT<200µA, IL 6mA, IH 5mA, logic compatible gate sensivity
TY1 و TY2
دو عدد دیاک
(دیود چهارلایه)
DB3 D10 و D11
یک عدد خازن الکترولیتی
100μF
6.3Volts
- ━|| |━ +
C4
یک عدد رله پایه میلون 3Vdc∼48Vdc ➪ ولتاژ سیم پیچ
10Amper ➫ جریان تیغه
RL1
هفت عدد دیود
1N4007 D1 و D2 و D3 و D4 و D5 و D6 و D7
یک عدد دیود اِل ای دی
LED

5mm سبز ، قرمز یا نارنجی
D9
چهار عدد پایه فیوز فلزی جافیوز شیشه ای کوتاه 20mm - فنری برای پایه های F1 و محل ورودی برق به بُرد
یک عدد فیوز شیشه ای
4A-250Volts
20mm
F1
یک عدد بُرد مدار چاپی یک طرفه
بدون چاپ سبز و چاپ راهنما
©
پرداخت بصورت کارت به کارت
خرید آنلاین قطعات و برد تایمر تریستوری سیسیان الکترونیک
 نماد اعتماد درگاه pay.ir

پرداخت بصورت کارت به کارت

بازدید کننده گرامی، می توانید بُرد تایمر تریستوری مونتاژ شده و آماده به کار و آماده وصل کردن به مصرف کننده الکتریکی را، همینجا، به صورت آنلاین، بخرید تا به آدرس پُستی شما در هر جای ایران که هستید، ارسال شود :

تصویر بُرد تایمر تریستوری سیسیان الکترونیک.

خرید آنلاین بُرد آماده تایمر تریستوری سیسیان الکترونیک

برای مشاهده بخش سوال و جواب های مطرح شده، اینجا کلیک کنید. ممکن است سوالی که برای شما در زمینه ساخت یا مونتاژ مدار تایمر تریستوری سیسیان الکترونیک، پیش آمده باشد، قبلا در این بخش پاسخ داده شده باشد.

برای نظر دهی در مورد مدار تایمر ناپایدار تریستوری سیسیان الکترونیک ، و طرح سوال و دریافت جواب، به ایمیل ما ✉  ciciyan.electronic@gmail.com  ✉ نامه الکترونیکی ارسال کنید. در اولین فرصت، به ایمیل ها پاسخ داده خواهد شد. در صورتی که می خواهید ضمن طرح سوال، تصویری نیز ارسال کنید، تصویر شما کوچک و کم حجم باشد. لطفا تصویر با حجم بیش از 300 کیلوبایت ارسال نفرمایید. برای کاهش حجم تصویرها، می توانید از نرم افزار Paint یا Photoshop استفاده کنید.



© ما از کپی کارها، بیزاریم. کپی کاری و تقلب،ممنوع! هر گونه کپی کاری کلمات کلیدی و انتشار مطالب و محتوای سایت سیسیان الکترونیک، در دیگر سایت ها و وبلاگ ها، پیگرد قانونی دارد. ما محتوا تولید نمی کنیم، تا شما کپی کنید! فقط مجاز به انتشار لینک سایت سیسیان الکترونیک هستید. نه کپی کردن محتوای سایت سیسیان الکترونیک. کپی کاران و متقلبان، از سایت سیسیان الکترونیک خارج شوند. ©